Blogi

Blogikirjoitus alisuoriutumisesta, osa 1 (3)

07.01.2020

Ensimmäisen vakituisen työsuhteen aloitus oli vuosikymmeniä sitten huikea juttu nuorelle naiselle, siis minulle. Todellisuus olikin sitten ihan muuta kuin esimieheni oli kertonut.

Johdatko muutosta vai jatkuvaa liikettä?

20.08.2019

Johdatko muutosta vai jatkuvaa liikettä? Käsitteet tuntuvat ehkä aluksi samoilta, mutta tarkemmin ajateltuna ne edellyttävät hyvin erilaista johtamisotetta.

Ajattele ennen kuin toimit

13.11.2018

Kohtaan usein työyhteisöjä, joissa selvitellään vuorovaikutussotkuja – kuten he niitä nimittävät. Näiden sotkujen taustat ovat moninaiset, mutta ikävän usein syytä voi kuvata lausahduksella ”koskaan ei ole aikaa tehdä hyvin, mutta aina on aikaa tehdä uudelleen”. Ihmisten välisissä pulmissa tuo uudelleen tekeminen voi kestää vuosia, eikä aina sittenkään onnistu.

Kokemuksesta oppia muutoksen johtamiseen

02.10.2017

Johtajien ajatusten painopisteen tulisi olla henkilöstön hyvinvoinnin ja tuottavuuden varmistamisessa. Johtajien on osattava katsoa muutoksen yli.

Soveltuvuusarvioinnista on hyötyä vain oikein käytettynä

15.09.2016

Hesari otsikoi psykologisten testien ennustavan huonosti ihmisten käytöstä ja ratkaisuja. Juttua lukiessani tuli mieleen yleinen sanonta: ”Jos kädessäsi on vasara, kaikki ongelmat ovat nauloja.”

Muutosleikki - vai sittenkin tosi?

24.06.2016

Muutoksista ja leikkauksista puhutaan päivittäin. Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että hyvin suunniteltu muutos on mielekästä työtä niin sen johtajille kuin johdettavillekin. Uskallan olettaa, ettei muutoksen johtaminen mene koskaan täysin nappiin. Mahdollisuus päästä tuloksiin vähillä vaurioilla on kuitenkin suuri silloin, kun huomioidaan myös toimet ennen ja jälkeen varsinaisen muutosoperaation.